• Αρχική
  • Επισκέπτες
  • Τουριστικός Οδηγός

Τουριστικός Οδηγός

Σημεία Ενδιαφέροντος

πίσω στις κατηγορίες
Σημεία Ενδιαφέροντος
Αγ. Ζώνης
Πετρόκτιστο κτίριο που κτίστηκε το 1911 και βρίσκεται στον πυρήνα της κοινότητας. Ήταν το πρώτο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μέχρι το 1960 που κτίστηκε το καινούργιο Δημοτικό Σχολείο. Σήμερα χρησιμοποιείται για μικρές εκδηλώσεις και ως χώρος διδασκαλίας χορών και επιμορφωτικών μαθημάτων.

Σημεία Ενδιαφέροντος
Κατά καιρούς στην κοινότητα ανευρίσκονταν ενεπίγραφοι επιτύμβιοι κίονες και αγγεία που προέρχονταν από τάφους. Μεταφέρθηκαν στο επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού για καταγραφή και συντήρηση. Μετά από ενέργειες του συμβουλίου προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων αποφασίστηκε να δοθούν προς την κοινότητα μερικά κομμάτια που τοποθετήθηκαν σε βιτρίνες στο δωμάτιο δίπλα από τον Ελιόμυλο και έχει δημιουργηθεί μια μικρή συλλογή με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σημεία Ενδιαφέροντος
Ο τρέμιθος της Απαισιάς είναι το μεγαλύτερο αιωνόβιο δέντρο της Κύπρου ηλικίας χιλίων πεντακοσίων ετών. Αποτελεί το ομορφότερο στολίδι της κοινότητας, το ωραιότερο δώρο που της χάρισε η φύση. Οι κάτοικοι της Απαισιάς είναι περήφανοι για τον τρέμιθο και σε συνεργασία με Τμήμα Δασών που έχει αναλάβει τη συντήρηση του, το προστατεύουν όπως ακριβώς του αξίζει, ως ένα πολύτιμο «θησαυρό». Πρέπει να σημειωθεί πως ο τρέμιθος της Απαισίας συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα διακόσια αιωνόβια δέντρα της Κύπρου.

Σημεία Ενδιαφέροντος
Αγ. Ζώνης
Ο Ευριπίδης Νούρος δολοφονήθηκε στις 16 Αυγούστου 1961, μαζί με τον φίλο και συναγωνιστή του Νεοκλή Παναγιώτου από την Παραμύθα στο δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού, κοντά στον Αστυνομικό Σταθμό Μονής.

Σημεία Ενδιαφέροντος
Αγ. Ζώνης
Ο παραδοσιακός ελιόμυλος είναι πέραν των 100 χρόνων. Οι κάτοικοι του χωριού εκεί μετέφεραν τις ελιές τους για τη παραγωγή λαδιού. Μέσα στον ελιόμυλο υπάρχουν οι μυλόπετρες, το πιεστήριο και τα ζεμπίλια.

Σημεία Ενδιαφέροντος
Ε.Νούρου & Ν. Παναγιώτου
Υπόγεια πετρόχτυστη θολωτή στέρνα πέραν των 500 χρόνων που χρησιμοποιείτο για αποθήκευση των όμβριων υδάτων κατασκευασμένη επί Ενετοκρατίας. Έχει κηρυχτεί αρχαίο μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το οποίο ανάλαβε την συντήρηση της.

Χάρτης

Powered by Technomart